Siirry sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Työnantajan tarjoamat verovapaat liikunta- ja kulttuuriedut
Työnantajan tarjoamat verovapaat liikunta- ja kulttuuriedut

Työnantajan tarjoamat verovapaat liikunta- ja kulttuuriedut

Työnantajat voivat verovapaasti tarjota työntekijöilleen erilaisia henkilökuntaetuja, joista tässä artikkelissa käsittelyssä ovat omaehtoiset liikunta- ja kulttuuriedut.

Omaehtoisessa liikunta- ja kulttuuritoiminnassa on kuitenkin tiettyjä edellytyksiä, jotta etu voi olla verovapaa. Verovapauden edellytyksenä on, että etu on samanlaisena kaikkien työntekijöiden käytettävissä. Verovapauden edellytykseksi riittää, että kaikki halukkaat saavat omaehtoiset liikunta- ja kulttuuriedut. Vaikka osa työntekijöistä jättäisi edun käyttämättä, on etu silti sen käyttäjille verovapaa.

>> Tutustu Verohallinnon ohjeeseen: Henkilökuntaedut verotuksessa

Etu on henkilökohtainen, joten lipussa tai maksutiedoissa tulee näkyä edun käyttäjä. Verovapaan omaehtoisen liikunta- ja kulttuuriedun enimmäismäärä on 400 euroa vuodessa. Laissa ei ole määritelty rajoja sille, miten 400 euron etu jakautuu liikunta- ja kulttuuripalvelujen kesken. Työnantaja voi itse valita, miten kokonaismäärä jaetaan palvelujen kesken.

Työntekijä voi itse valita ajankohdan, paikan ja tavan. Edun tulee olla työnantajan tarjoamaa. Etu katsotaan työnantajan tarjoamaksi, kun työnantaja on vastannut edun järjestämisestä sopimalla tietyn maksuvälineen käytöstä (esim. Smartum/Epassi) tai maksanut edun käytöstä aiheutuneet kulut suoraan palveluntarjoajalle.

>> Tutustu Verohallinnon ohjeeseen: Luontois- ja henkilökuntaetujen hankkiminen kohdennetuilla maksuvälineillä

Liikunnaksi katsotaan kuntoa kohottava tai fyysistä hyvinvointia ja terveyttä tukeva tai edistävä yksilö- tai joukkuelaji. Ohjattu liikunta voi tapahtua myös etäyhteydellä. Etu koskee sekä liikuntasuoritusta että siihen mahdollisesti kuuluvaa välinevuokrausta. Esimerkiksi hissilippu laskettelurinteeseen ja samassa yhteydessä vuokratut laskettelusukset ovat omaehtoista liikuntatoimintaa.

Maksulliset oheispalvelut, esim. kuntosaliohjelman laatiminen eivät kuulut edun piiriin. Myöskään esim. jäsenmaksut, jotka eivät oikeuta liikuntapalvelujen käyttämiseen, eivät kuulu edun piiriin.

Kulttuuriksi katsotaan käynti museossa, teatterissa, oopperassa, elokuvateatterissa, konsertissa, taidenäyttelyssä tai muussa vastaavassa eri taiteenaloihin liittyvässä tapahtumassa tai tilaisuudessa. Kulttuuritoimintaa ovat myös käynnit tiedekeskuksissa tai urheilutapahtumissa. Myös etäyhteydellä tapahtuvat osallistumiset kuuluvat edun piiriin. Myös lippujen toimitusmaksut sisältyvät etuun.

Etuun eivät kuulu kuukausimaksulliset, tilaussopimukseen perustuvat palvelut. Tämän tyyppisissä palveluissa ei ole kyse kulttuuritapahtumaan tai tilaisuuteen osallistumisesta.

 

Artikkelin kirjoittaja:
Annika Ahonkivi
talousasiantuntija, KLT
Satakunnan Yritystili Oy

 

***

Satakunnan Yritystili Oy on Satakunnan alueella toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka omistaa Satakunnan Yrittäjät ry. Satakunnan Yritystili Oy palvelee asiakkaitaan kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Etkö ole vielä asiakkaamme, mutta kiinnostuit palveluistamme?
Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö.