Siirry sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Intrastat-ilmoitus EU-alueen tuonnista tai viennistä
Intrastat-ilmoitus EU-tavarakaupasta

Intrastat-ilmoitus EU-alueen tuonnista tai viennistä

Harjoittaako yrityksesi yhteisökauppaa eli tavaran tuontia tai vientiä EU-alueella? Mikäli kyllä, olethan tietoinen, että yhteisökaupan kasvaessa, tulee yrityksen antaa Intrastat-ilmoitus käydystä kaupasta. Intrastat-tilastoilmoituksen antovelvollisuutesi alkaa kun arvoraja ylittyy. Vuonna 2023 arvoraja on 800 000 euroa sekä tuonnissa että viennissä.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse itse seurata arvorajan ylittymistä tai alittumista. Tulli on yhteydessä kirjeitse kun arvoraja ylittyy ja tilastoilmoitus pitää antaa. Ilmoitusvelvollisuutesi alkaa Tullin lähettämää ilmoitusta seuraavan kuukauden alusta ja jatkuu kuukausittain kunnes toisin määrätään. Tulli ilmoittaa sinulle kirjeitse myös mikäli viennin tai tuonnin euromäärä jää alle arvorajan ja yrityksesi poistetaan EU-sisäkaupan tiedonantajien rekisteristä.

Huomioithan, että sisäkaupan tilastoilmoitukset voit antaa vain sähköisesti. Intrastat-ilmoituspalvelun käyttämiseksi sinulla pitää olla Suomi.fi-valtuudet. Ilmoituksen jättäminen hoituu Tullin Intrastat-ilmoituspalvelun kautta tai suora sanomana.

Intrastat-ilmoitus pitää jättää viimeistään tilastointikuukautta seuraavan kuukauden 10. työpäivänä. Tarkemman listan jättöpäivistä löydät Tullin sivuilta. Jos yritykselläsi ei kuitenkaan ole kalenterikuukaudelta ilmoitettavaa vientiä tai tuontia niin silloin annetaan ns. nollailmoitus ja nimikerivit jätetään pois.

Jos ilmoitus on jätetty myöhässä tai tiedot on ilmoitettu tahallisesti virheellisinä, Tulli voi määrätä virhemaksun.

Tilastoilmoituksien sisältämät tiedot pitää säilyttää vähintään kaksi vuotta mahdollisten tilastokyselyjen selvittämiseksi. Suosituksena on, että säilytetään kuluvan vuoden lisäksi kahden aikaisemman kokonaisen kalenterivuoden tiedot.

 

Artikkelin kirjoittaja:
Taina Peltola
Talousasiantuntija
Satakunnan Yritystili Oy

 

***

Satakunnan Yritystili Oy on Satakunnan alueella toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka omistaa Satakunnan Yrittäjät ry. Satakunnan Yritystili Oy palvelee asiakkaitaan kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Etkö ole vielä asiakkaamme, mutta kiinnostuit palveluistamme?
Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö.