Siirry sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Inventaario eli varaston laskeminen tilinpäätökseen
Inventaario eli varaston laskeminen tilinpäätökseen

Inventaario eli varaston laskeminen tilinpäätökseen

Mikäli yrityksesi myy tavaraa tai valmistaa tuotteita myyntiin, yritykselläsi todennäköisesti on varasto ja tämä tulee tilikauden päätteessä inventoida tilinpäätöstä varten. Inventaarion idea on selvittää yrityksen omistaman varaston arvo ja varmistaa, mitä kaikkea yrityksen omistama varasto sisältää. Tilinpäätökseen varaston arvo kirjataan tilikauden päättymispäivämäärälle yrityksen omaisuudeksi taseelle ja varaston arvonmuutos kirjataan tilinpäätöksessä tuloslaskelmalle. Miten inventaario sitten tehdään ja varaston arvo määritetään?

Inventaario aloitetaan laskemalla kaikki tavarat, aineet ja tarvikkeet riittävällä tarkkuudella tilikauden viimeisen päivän tilanteesta. Riittävä tarkkuus tarkoittaa sitä, että inventaario antaa mahdollisimman oikean kuvan yrityksen varaston sisällöstä ja arvosta. Ihan joka klemmaria ei tarvitse laskea erikseen eli käytetään olennaisuusperiaatetta, koska esim. yhden klemmarin rahallinen arvo on mitätön.

Kun tämä on tehty, lasketaan varastolle rahallinen arvo. Hinnat ovat varmasti vaihdelleet jonkin verran tilikauden aikana, joten mikä on sitten oikea hinta?

Oikea hinta päätetään sen mukaan, mitä arvostusperiaatetta halutaan käyttää.

Esimerkkejä tästä ovat esim. FIFO-periaate (first in first out). Tässä oletetaan, että tavara, joka on ensimmäisenä ostettu, on myös ensimmäisenä myyty. Silloin hinnaksi määritellään viimeisimmässä laskussa oleva arvo tavaralle.

LIFO-periaatteessa (last in first out) oletetaan, että viimeisenä ostettu tavara on myyty ensimmäisenä. Tässä tapauksessa hinnaksi määritellään se, mikä on ollut tilikauden ensimmäisessä laskussa.

Voidaan myös käyttää keskihintaperiaatetta ja silloin tavaran hinnaksi määritellään koko tilikauden aikaisten laskujen keskiarvo.

Kaikissa edellä mainituissa laskentaperiaatteissa hinnat ovat arvonlisäverottomia hintoja tuotteille.
Varaston arvoon ei lasketa mukaan epäkuranttia tavaraa eli rikkinäisiä tai myyntikelvottomia tuotteita.
Näistä kannattaa kuitenkin itse pitää erikseen kirjaa.

 

Artikkelin kirjoittaja:
Hannele Määttä
Talousasiantuntija
Satakunnan Yritystili Oy

 

***

Satakunnan Yritystili Oy on Satakunnan alueella toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka omistaa Satakunnan Yrittäjät ry. Satakunnan Yritystili Oy palvelee asiakkaitaan kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Etkö ole vielä asiakkaamme, mutta kiinnostuit palveluistamme?
Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö.