Siirry sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Korkojen nousun vaikutukset yrityksille ja yrittäjille
Korkojen nousun vaikutukset yrityksille ja yrittäjille

Korkojen nousun vaikutukset yrityksille ja yrittäjille

Korkojen nousun vaikutukset on ollut iso keskustelun aihe, eikä ihme. Peruskoron ja viitekoron muutokset vaikuttavat laajasti yrityksiin ja yrittäjiin, ja sitä kautta kotitalouksiin sekä koko talouteen.

Valtiovarainministeriö vahvistaa peruskoron puolivuosittain. Peruskorko oli negatiivinen vuosina 2019-2022 ja nousi nollaan heinäkuussa 2022. Vuoden 2023 alkaessa peruskorko nousi 2,5 prosenttiin ja heinäkuussa 3,75 prosenttiin. Nousu on ollut kova totuttuun nähden.

Suomen Pankki vahvistaa korkolain perusteella viitekoron samoin puolivuosittain. Viitekorko oli nollassa vielä vuoden 2022, nousten vuoden 2023 alkaessa 2,5 %:n ja ollen loppuvuonna 4%.

Yksi merkittävimmistä seurauksista perus- ja viitekoron nousemisessa on tietenkin lainojen korkojen nousu. Monet yritykset ja yrittäjät turvautuvat lainoihin liiketoimintansa ja investointiensa rahoittamiseksi, ja korot muodostavat osan kustannuksista. Kun peruskorko nousee, pankkilainojen korot normaalisti seuraavat perässä. Viitekoron nousun seurauksena nousevat yleiset viivästyskorot. Tämä kasvattaa yritysten rahoituskustannuksia, vaikuttaen siten haitallisesti niiden kannattavuuteen.

On tärkeä huomata, että korkojen nousun vaikutukset ulottuvat olennaisesti myös verojen korkoihin. Viitekorko vaikuttaa palautuskorkoon, jäännösveron korkoon, maksettavaan yhteisökorkoon, veronlisäykseen, viivekorkoon ja oma-aloitteisten verojen viivästyskorkoon. On entistä tärkeämpää seurata ovatko ennakkoverot ajan tasalla toteutuvaan tulokseen nähden. Jäännösveron korko on ollut henkilöverotuksessa nyt 2%, samoin kuin huojennettu viivästyskorko osakeyhtiöillä. Yhteisöt ovat voineet maksaa lisäennakkoa ilman korkoa vain kuukauden ajan verovuoden päättymisestä, jolloin harvalla tilinpäätös on vielä valmistunut. Verojen viivästyskorko on jo ollut 7%. Ja tietenkin korkeampi viitekorko johtaa myös verovelkojen korkokulujen kasvuun, mikä voi kiristää yritysten verotusta ja vaikuttaa niiden taloudelliseen tilanteeseen.

Toinen olennainen huomio koskee osakaslainojen korkoja. Osalla yrittäjistä on tapana vuoden aikana nostaa yhtiöstä varoja, joita loppuvuonna kuitataan osingoilla tai palkkana. Näille nostoille tulee maksaa korkoa vähintään Suomen pankin peruskoron verran. Tämä saattaa helposti unohtua, kun useana vuonna ei korosta ole tarvinnut huolehtia.

On tärkeää ymmärtää, että peruskoron nosto ei välttämättä ole pelkästään kielteinen tekijä yrityksille ja yrittäjille. Korkeammat korot voivat myös houkutella sijoittajia. Ja jo piensijoittajille on tarjolla erilaisia sijoitustuotteita, kuten korkorahastoja, jotka saattavat tuottaa hyvin korkojen muuttuessa.

Yritysten ja yrittäjien onkin äärimmäisen tärkeää seurata tarkasti Suomen Pankin päätöksiä korkojen suhteen ja arvioida niiden vaikutuksia omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Huolellinen suunnittelu ja harkinta ovat suositeltavia, jotta voidaan varautua mahdollisiin korkojen nousuihin ja minimoida niiden vaikutukset yritysten kannattavuuteen.

 

Artikkelin kirjoittaja:
Miia Hietanen
Toimitusjohtaja, KLT, BA
Satakunnan Yritystili Oy

 

***

Satakunnan Yritystili Oy on Satakunnan alueella toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka omistaa Satakunnan Yrittäjät ry. Satakunnan Yritystili Oy palvelee asiakkaitaan kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Etkö ole vielä asiakkaamme, mutta kiinnostuit palveluistamme?
Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö.