Siirry sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Henkilöstön muistaminen jouluna – Millaisen lahjan yritys voi antaa verovapaasti
henkilöstön muistaminen jouluna

Henkilöstön muistaminen jouluna – Millaisen lahjan yritys voi antaa verovapaasti

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja monet työnantajat haluaisivat muistaa työntekijöitään joulun aikaan jollakin lahjalla. Työntekijöille voi hyvinkin antaa lahjoja, sekä joulun aikaan että toki muutoinkin, mutta on silti muutamia asioita, mitä työnantajan täytyy lahjaostoksilla pitää mielessä, jotta voi muistaa henkilöstöä verovapaasti.

Ensinnäkin, jotta joululahjat voivat olla työntekijöille verovapaita, pitää työnantajan noudattaa kollektiivisuutta, eli lahjojen antamisen pitää koskea koko henkilökuntaa ja kaikille työntekijöille on annettava samanlainen lahja. Lahjan pitää olla myös työnantajan valitsema, mutta toisaalta työntekijä voi myös itse valita useamman samanarvoisen työnantajan osoittaman vaihtoehdon joukosta haluamansa.

Verovapauden edellytyksenä on myös, että lahja on arvoltaan vähäinen; vähäisen arvon rajana pidetään 100 euroa. Tärkeää on myös huomata, että jos työntekijöille annetaan vuoden aikana muitakin muistamisia, saavat nämä yhteensä olla arvoltaan tuon 100 euroa. Tähän ei kuitenkaan lasketa mukaan työntekijälle merkkipäivän, kuten esimerkiksi 60-vuotissyntymäpäivän, johdosta annettuja merkkipäivälahjoja.

Usein ajatellaan, että lahjakortti on helppo valinta – jokainenhan voi ostaa sillä mitä haluaa tai mitä on tarpeen. Mitä tahansa lahjakorttia ei kuitenkaan voi työntekijöille verovapaasti antaa, kuten esimerkiksi jonkin kauppaketjun yleistä lahjakorttia, vaan se pitää katsoa työntekijän saamaksi palkaksi. Tietyin edellytyksin toki myös lahjakortti voi olla verovapaa; jos kyseessä on tietyn palvelun tai tuotteen ostamista varten tarkasti yksilöity lahjakortti, joka on arvoltaan enintään 100 euroa, on henkilökohtainen ja sitä ei voida muuttaa rahaksi.

Mitkä sitten olisivat verovapaasti annettavissa olevia lahjoja työntekijöille?
Esimerkiksi nämä, kunhan ovat arvoltaan korkeintaan 100 euroa:
– Herkkukori tai muu tavaralahja
– Joulukinkku
– Pääsylippu työnantajan valitsemaan konserttiin tai teatteriesitykseen
– Tietyn ravintolan tai ravintolaketjun lahjakortti, kunhan sillä voi ostaa ruokaa ja juomaa vain ko. ravintolasta tai kyseisen ketjun ravintolasta

Joulurahan tai -bonuksen muodossa annettu lahja, kuten myös yksilöimätön lahjakortti, taas on aina työntekijän palkkaa, josta pidätetään ennakonpidätys ja muut vähennykset, kuten normaalistakin palkasta.

 

Artikkelin kirjoittaja:

Jenni Polsa

Palkka- ja työsuhdeasiantuntija, PHT

Satakunnan Yritystili Oy

 

***

Satakunnan Yritystili Oy on Satakunnan alueella toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka omistaa Satakunnan Yrittäjät ry. Satakunnan Yritystili Oy palvelee asiakkaitaan kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Kiinnostuitko palveluistamme?
Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö.