Siirry sisältöön
Etusivu » Artikkelit » Työnantajan muistilista lomakauteen | Käytännön asiat
Mitä työnantajan tulisi pohtia ja ottaa huomioon kesälomiin valmistautuessa? Lue käytännön asioista työnantajan muistilista lomakauteen.

Työnantajan muistilista lomakauteen | Käytännön asiat

Kokoamamme työnantajan muistilista lomakauteen sisältää käytännön asioita, joita työnantajan tulisi pohtia ja ottaa huomioon kesälomiin valmistautuessa.

Työnantajan muistilista lomakauteen:

  1. Loma-aikataulut
  2. Priorisointi
  3. Sijaisten järjestäminen
  4. Käytännön valmistelut
Erillisestä artikkelistamme voi lukea tarkemmin, mitä työnantajan tulisi huomioida liittyen vuosilomien antamiseen ja loma-aikatauluihin.

 

Loma-aikojen käytännön asiat

Työnantajan tulisi huolella pohtia työarjen käytännön asioiden järjestyminen myös lomakaudella, jotta työntekijät voivat huoletta nauttia ansaituista vuosilomistaan ja työnantaja voi varmistua, että yrityksen toiminta jatkuu häiriöttömästi.

Työnantajan kannattaa arvioida yrityksessä olevat keskeiset tehtävät ja priorisoida ne tärkeysjärjestykseen. Esimerkiksi voidaan pohtia, onko jonkin tietty tehtävä välttämätöntä hoitaa myös lomien aikana, vai onko mahdollista lykätä tehtävää hoidettavaksi vasta vuosilomien pitämisen jälkeen. Tämä auttaa estämään loma-aikoina töiden ruuhkautumisen ja siitä seuraavat mahdolliset ongelmat.

Useasti kaikki yrityksen työtehtävät ja toiminnot ovat kuitenkin sen kaltaisia, että ne pitää hoitaa, jotta yrityksen toiminta pysyy käynnissä saumattomasti. Tällöin työntekijöiden vuosilomien ajaksi voikin toisinaan olla tarvetta palkata sijaisia. Kesälomasijaisten ja kesätyöntekijöiden palkkaamista kannattaa harkita ainakin silloin, jos yrityksessä useampi työntekijä on saman aikaisesti vuosilomalla. Sijaisten avulla voidaan varmistaa, ettei työtehtäviä tai -vaiheita jää hoitamatta tai vaihtoehtoisesti työssä olevien työntekijöiden työkuorma kasva liian suureksi.

Sijaisia tai kesätyöntekijöitä palkatessa pätevät samat säännöt, kuin muutoinkin työntekijää palkatessa. Työntekijän kanssa laaditaan työsopimuslain mukainen työsopimus, mieluusti kirjallisena. Sijaisten ja kesätyöntekijöiden kanssa voidaan laatia määräaikainen työsopimus, esimerkiksi juuri kesälomien ajaksi, jos työnantajalla ei ole tarvetta pidempiaikaiselle työntekijälle ja määräaikaisuudelle on tosiasiallisesti olemassa pätevä peruste. Määräaikaiseen työsopimukseen tuleekin aina muistaa mahdollisimman yksilöidysti kirjata määräaikaisuuden peruste sekä kesto. Jos kyseessä on esimerkiksi opiskelija, kannattaa noudatettavasta työehtosopimuksesta tarkistaa, sisältyykö opiskelijan tai harjoittelijan palkkaukseen tai maksettavan palkan määrään jotakin erityisehtoja. Työsuhteen päättyessä maksetaan loppupalkka ja annetaan työntekijälle työtodistus.

Riippumatta siitä, palkataanko vuosilomien ajaksi lisää apukäsiä vai hoidetaanko loma-ajan työtehtävät nykyisen vahvuuden voimin, on erityisen tärkeää huolehtia tarvittavien tietojen saatavuudesta. Ennen lomien alkamista olisikin hyvä käydä yrityksessä läpi, että kaikki ohjeet ja muut tiedot ovat tarvittavien henkilöiden helposti saatavilla. Riippuen yrityksestä ja työtehtävistä, voi olla myös syytä tarkistaa erilaisten järjestelmien käyttöoikeudet ja hyväksymiskierrot, jotta mahdollinen sijainen pystyy huolehtimaan tarvittavista tehtävistä.

Näiden asioiden huomioiminen auttaa työnantajaa varmistamaan, että työntekijöiden kesälomat sujuvat mahdollisimman kitkattomasti ja että työntekijät voivat levätä huoletta, tietäen että toiminta jatkuu myös loman aikana.

 

 

Artikkelin kirjoittaja:
Jenni Polsa
Palkka-asiantuntija, PHT
Satakunnan Yritystili Oy

 

Lue myös muut vuosiloma-asioihin liittyvät artikkelimme:

>Vuosilomat ja sairastuminen – Milloin vuosilomia voidaan siirtää?

>Vuosilomien antaminen ja loma-aikataulut – Mitä työnantajan tulisi huomioida?

 

***

Satakunnan Yritystili Oy on Satakunnan alueella toimiva auktorisoitu tilitoimisto, jonka omistaa Satakunnan Yrittäjät ry. Satakunnan Yritystili Oy palvelee asiakkaitaan kaikissa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.

Etkö ole vielä asiakkaamme, mutta kiinnostuit palveluistamme?
Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö.